PRAGUE, CZECH REPUBLIC | TRAVEL

Ukoliko me pratite na Instagramu (@jelisavetadj) ili na Youtube (Jelisaveta Đukanović Sara) sigurno ste već primetili nove fotografije i video sa mog putovanja iz Praga, Drezdena i Karlovih Vari. Pored videa koje sam snimila iz svakog od ovih gradova, odlučila sam da napravim i postove na blogu, pa ću krenuti od prvog grada koji smo obišli i u kom smo odseli, a to je Prag.


prague, czech republic
U Pragu smo imali 2 noćenja sa doručkom. Iz Beograda smo krenuli u 20h uveče, a sam put je dosta naporan i traje 15 časova! Tako da budite spremni na malo mučenja ukoliko krenete na ovu turu! Sutradan malo pre podneva smo konačno stigli, tako da smo odmah sa celom grupom i vodičem otišli do centra u obilazak grada. U Češkoj se koristi češka kruna, pa će vas vodič odvesti u sigurnu menjačnicu koja se nalazi iza velike prodavnice New Yorker gde možete zameniti novac. Planirajte da, barem trenutno, za jedan evro možete da dobijete 25 čeških kruna. Prag je dosta skup, pa ukoliko vas zanima kupovina odeće, kozmetike i sl., moja preporuka je da sačekate Drezden koji se obilazi drugi dan putovanja, pošto su tamo cene bile dosta jeftinije, a imaju i Primark o kom ću vam više pisati u narednom postu!


food & drinks
U Pragu je sve dosta skuplje nego kod nas, međutim, ima dosta lokalnih restorana i picerija u kojima možete da jedete, a za one koji vole sigurnu i standardnu uslugu, tu je i Mek na više mesta. Ono što smo primetili, a imali smo priliku da zađemo i u deo grada koji nije turistički, jeste da nema nijedne pekare! Ili mi barem nismo videli, isto važi i za palačinkarnice koje su toliko popularne kod nas i mogu se naći na više mesta po centru grada. Kod njih to nije slučaj. Umesto palačinki, na svakom koraku se nalaze mali kiosci u kojima možete probati Trdelnik (Trdlo), slatki specijalitet koje se, kako sam našla na Internetu, pravi od kiselog testa tako što se urola na štapić i zatim peče na vatri dok ne dobije odgovarajuću boju. Prazan košta 60 čeških kruna, dok je punjen čokoladom plus dodatnih 15 čeških kruna. Ovo je bila cena u Karlovim Varima dok je u samom Pragu malo skuplje. Mek obrok koji možete videti u mom videu iz Praga je koštao 135 čeških kruna za hamburger, pomfrit i koka-kolu mali meni, dok je veći meni koštao 145 kruna. Cene vam pišem kako biste vi koji planirate da idete, mogli da steknete uvid u to koliko šta košta i da tako lakše možete da planirate svoje putovanje. Takođe, u Pragu možete naći i Burger King, KFC, Starbucks i Tesco koji je dosta povoljan. Mi smo tu kupili dosta slatkiša koje sam iskoristila za pravljenje videa isprobavanje slatkiša iz Češke, koji ću uskoro postaviti na svoj YouTube kanal!
Ovo je samo mali broj korisnih informacija vezanih za ovaj prelepi grad, a ukoliko vas zanima još nešto, slobodno pitajte, barem sada dok su mi sećanja sa ovog putovanja još uvek sveža!

2 comments :