DRESDEN, GERMANY | TRAVEL


Kao što sam vam već napisala u postu iz Praga, postaviću po jedan post vezan za svaki grad sa ovog putovanja Prag, Drezden, Karlove Vari, na kom sam bila. Pa je tako danas došao red na Drezden! U prošlom postu ste mogli da vidite video iz Drezdena, kao i kadrove enterijera iz dela za dekoraciju prodavnice Primark, i da čujete ponešto o tome kako sam se provela u ovom gradu! Ipak, sviđa mi se ideja da u svakom postu dodam po još nešto što niste čuli u videu, kako bi bilo zanimljivije i uopšte, kako bih sa vama uspela da podelim sve, jer kada snimam video, sve je nekako spontano i ne mogu uvek da se setim svega što bih, možda, želela da kažem. Zbog toga su tu ovi postovi i druženje na blogu!


basic information...
Kao što sam već pomenula, Drezden se na ovom putovanju vodio kao fakultativni izlet, što znači da se doplaćivao. Mnogi iz naše grupe su odlučili da ostanu u Pragu, međutim, ja sam želela da vidim kako Drezden izgleda, i kako izgleda Nemačka! Pošto bi mi to bio prvi put da uopšte kročim u Nemačku! A tu je i Primark koji sam već neko vreme mnogo želela da obiđem. Zbog toga smo krenuli, i vredelo je! Od Praga do Drezdena treba oko 2 i po sata autobusom u jednom pravcu, a u samom gradu smo se zadržali svega tri-četiri sata. E sad, to je jedini deo koji mi se ne sviđa. Nema dovoljno vremena da se obiđe grad, da se sedne u kafić ili restoran, a uz sve to i da se ode u kupovinu. To je velika mana ovog dela putovanja! Arhitektura grada, priča vezana za istoriju grada je lepa, kao i u svakom drugom lepo uređenom gradu. Čim smo izašli iz autobusa osetio se mir, viši standard, čak smo dobili i informaciju da stvari možemo da ostavimo u autobusu, jer ovde nema takvih krađa. Dok su nas, dan pre toga, stalno opominjali da vodimo računa o pasošima i ostalim ličnim stvarima u Pragu. Ne znam koliko je to zaista tačno, ali svakako jeste bilo dosta mirnije.

shopping in Dresden...
Ukoliko se odlučite da u Drezden odete radi šopinga nećete pogrešiti! Opet kažem, nama je problem bio što za tih par sati koje smo proveli tamo, nije bilo dovoljno vremena da se obiđe i vidi sve. Za kupovinu smo imali dva i po sata, od čega smo mi barem petnaest minuta proveli tražeći Primark. Tržni centri se nalaze skoro jedan do drugog, a u tom u kom smo bili ostavljeni nije bio Primark. Dobra stvar je što se na ulazu svakog tržnog centra nalazi tabla sa svim radnjama, kao i ekran na dodir na kom odmah možete da proverite da li ima prodavnicu koja vas zanima. To nam je uštedelo sate koje smo mogli da provedemo vrteći se u krug bez da nađemo ono što nas je zanimalo. Nakon što smo videli da nema radnji koje nas zanimaju, krenuli smo niz grad gde smo usput našli H&M u kom je bio deo sa sniženjima i gde su muške majice koje kod nas koštaju po 1500 rsd bile po četiri evra! Što se tiče regularne ponude i cena, to je isto kao kod nas. Ali eto, postoji mogućnost da se naleti i na ovakvo sniženje koje kod nas i ne postoji. Primark smo našli u tržnom centru pod nazivom Centrum Galerie Dresden, a tu se mogu naći i ostale radnje poput Zare, H&Ma, i sl. Ponovo, problem je taj što smo za vreme koje smo imali, uspeli samo da svartimo u dva H&Ma gde sam u muškom delu pokupovala poklone za braću, ženski deo nisam ni uspela da lepo prođem. Zatim smo na kratko prošli kroz Zaru gde mi se ništa nije svidelo, i ostatak vremena smo proveli u Primarku, i to nedovoljno! Što se tiče Primarka i dela za dekoraciju kuće, ima da se nađe svašta! Od posteljine, jastuka do čaša, lampi, sveća, različitih mirisa, ofingera, i sl. Sve što sam kupila u Primarku je koštalo od 1,5 evra za balzame za usne do 8 evra za led lampe. U suštini, mnogo jeftinije nego kod nas, sa ponudom koja kod nas i ne postoji. Nakon Primarka smo već morali da krenemo nazad, a usput nas je uhvatila i kiša, pa nam se, dok smo stigli do autobusa, papirna kesa pocepala i mi smo bili mokri. Tako da eto, zaključak, nema dovoljno vremena u Drezdenu za šoping u više od par radnji, pa je moj savet da pre nego što dođete dobro isplanirate kako želite da provedete vreme i koji su vam prioriteti, jer za sve nema vremena. Naravno, osim ukoliko ne idete samostalno kolima.


To bi bilo to, a uskoro ću vam postaviti, prvo video, a onda i post iz banje Karlove Vari, kao i video gde isprobavam slatkiše iz Češke, pošto je moj video gde isprobavam sladolede odjednom postao najpopularniji video na mom kanalu i klip koji vam se, iz nekog razloga, najviše svideo! Naravno, ukoliko vas nešto zanima a nisam rekla, slobodno pišite u komentarima, a ja ću vam odgovoriti ukoliko znam!

1 comment :