SIENA - TUSCANY, ITALY | TRAVEL

Odlučila sam da do početka 2018. izbacim sve postove sa putovanja u Italiji! Pa tako, nakon posta iz Bolonje, Montekatinija i San Điminjana, na red je došla i Sijena! Namerno pišem postove redom kojim smo ih posetili kako bi i vama bilo lakše da ih pratite, i da uopšte steknete što potpuniji utisak o ovoj kružnoj turi, kako biste bolje mogli da zamislite celo putovanje. Pogotovu ukoliko i sami planirate da idete!
info...
Sijena se kao i San Điminjano nalazi na jednom uzvišenju, a ceo grad je opasan zidinama izvan kojih se nalaze vinska polja! U jutarnjim časovima smo stigli sa vodičem i ostatkom grupe, i dok smo se mi zaputili ka ulazu autobus se parkirao izvan zidina Sijene. Što se tiče turista, u Sijeni ih je bilo i previše! Ne kao u Firenci, ali mnogo više u odnosu na ostale gradove koje smo posetili na ovom putovanju. Ulice su uglavnom uske, oko vas su ili kameni zidovi koji štite grad, ili tipične italijanske kuće i zgrade. Vodič nas je prvo sproveo da obiđemo sve znamenitosti, a za one koji nisu znali, ceo grad je pod zaštitom Unesca. Nakon priče o gradu, njegovoj istoriji i arhitekturi, imali smo slobodno vreme da sami otkrivamo nove uličice i prodavnice, fotografišemo se, i malo odmorimo. Što se tiče svih gradova koje smo posetili, Sijena je meni lično bila najteža za snalaženje i orjentaciju! Iako nismo izlazili iz tog centralnog dela, nekako nisam uspevala da zapamtim uličice u kojima smo već bili niti kako smo do njih došli!


shopping...
Što se tiče kupovine, i ovde možete naći dosta suvenira, razglednica, magneta. Mi smo kupili par neobičnih razglednica, čisto da imamo za uspemenu, a i izgledale su dosta neobično u odnosu na ostatak standardne ponude. Opet, moje mišljenje je da je San Điminjano najbolji kada je u pitanju kupovina suvenira i tipičnih italijanskih poklona! U Sijeni sam naletela i na Accessorize i još neke slične radnje, ali ponoviću, Firenca u kojoj se nalazi i Primark, i na početku putovanja Bolonja, su mnooogo bolje kada je u pitanju kupovina odeće, obuće i kozmetike.

Iako je celo putovanje bilo bajkovito i divno, ja nekako pored toga što uvek razmišljam o tome da li bih u gradu koji posećujem mogla da živim, uvek procenjujem i to da li bih volela u određeni grad da se vratim. I što se tiče ove toskanske ture, ukoliko ne bih bila u mogućnosti da sve posetim na isti način, moj izbor bi svakako bila Firenca o kojoj ću više pisati u sledećem postu!

*OSTALI POSTOVI SA TOSKANSKE TURE*
1. Bolonja - Toskana, Italija
2. Montekatini Terme - Toskana, Italija
3. San Điminjano - Toskana, Italija
4. Sijena - Toskana, Italija
5. Firenca - Toskana, Italija

No comments :

Post a Comment